Pinot gris – skąd się wzięło i czy warto go spróbować?
Pinot Gris to biały szczep winny pochodzący pierwotnie z winnic Burgundii. Obecnie występuje w regionach winiarskich na całym świecie. Precyzyjniej, Pinot Gris to jedna z odmian winogron Pinot, a dokładniej różowoskórkowa mutacja odmiany Pinot Noir. Przymiotnik gris oznacza z francuskiego „szary”. Kiedy pozwoli się tej odmianie w pełni dojrzeć, ma naturalnie niską kwasowość i wysoką zawartość cukru. Dzięki temu wino to szybko rozprzestrzeniło się w północnych Włoszech jako Pinot Grigio, a w Austrii i na Węgrzech jako Szürkebarát. We Francji, nasadzenia Pinot Gris znajdują się głównie w Alzacji.
Jak smakuje Pinot Gris?
Istnieje kilka różnych stylów Pinot gris, każdy z nich ma swój własny profil smakowy. W porównaniu z innymi francuskimi białymi winami, Pinot gris jest mniej aromatyczne niż Sauvignon Blanc i bardziej wytrawne niż Chardonnay (wszystkie znajdziesz na https://wybieramwino.pl). Smaki i aromaty różnią się znacznie w zależności od regionu i stylu. Jednak wspólne cechy to nuty gruszek, jabłek, owoców pestkowych i owoców tropikalnych. Typowe Pinot gris jest pełne, o świeżym, pikantnym smaku (im dojrzalsze winogrona, tym mniejsza kwasowość wina).
Regiony produkujące Pinot Gris
Najlepsze wina Pinot Gris pochodzą z chłodniejszych regionów uprawy winorośli na świecie. Te z cieplejszego klimatu mają tendencję do braku kwasowości i struktury i mogą wydawać się zbyt alkoholowe. Najlepsze europejskie wina tego typu pochodzą z Badenii i Palatynatu w Niemczech i z Alzacji we Francji. W tych regionach wina produkowane są w różnych stopniach słodkości, od wytrawnych do mocno słodkich. Pinot Gris Selection de Grains Nobles z Alzacji jest uznawane za jedno z najsłodszych i najbardziej intensywnych w smaku win na świecie.
Poza starym kontynentem, odmiana ta jest najbardziej znana nie tylko w Stanach Zjednoczonych, ale również w Nowej Zelandii, gdzie jest trzecim najczęściej sadzonym białym winogronem.
Inne określenia Pinot Gris
W Niemczech Pinot Gris jest powszechnie znany jako Grauburgunder. Przez wieki alzackie Pinot Gris nosiło z kolei nazwę Tokay d’Alsace. Wiąże się z tym ciekawostka, mianowicie w 1984 roku Komisja Europejska zainicjowała zmianę nazwy tego wina, aby rozwiązać problem wynikający z podobieństwa do węgierskich tokajów. Po latach negocjacji, 1 stycznia 2007 roku zakończył się okres przejściowy i wszelkie odniesienia zostały zmienione na Pinot Gris.
Pinot Gris a Pinot Grigio: Jaka jest różnica?
Teoretycznie pinot grigio i pinot gris to to samo wino, ponieważ oba są produkowane z tego samego winogrona. W praktyce jednak terminy te zaczęły odnosić się do dwóch różnych profili smakowych: pinot grigio w stylu włoskim i pinot gris w stylu francuskim.
Włoskie wina pinot grigio są lekkie i rześkie, o smaku gruszki, zielonego jabłka i owoców pestkowych oraz aromatach kwiatowych.
Francuskie wina pinot gris mają tendencję do bycia bogatszymi i ostrzejszymi i częściej są przechowywane w piwnicy i starzone niż pinot grigios. Pinot gris z regionu Alzacji jest w szczególności wytrawne, bardzo bogate i mało aromatyczne, co czyni je idealnym do podawania z jedzeniem. Wina ze szczepu Pinot gris znajdziesz w naszym sklepie na wybieramwino.pl.
Jak łączyć Pinot Gris z jedzeniem?
Pinot gris jest klasycznie łączone z rybami i skorupiakami, ponieważ nie przytłoczy delikatnych smaków owoców morza. Pikantne alzackie pinot gris może wydobyć smaki imbiru, kurkumy, szafranu i cynamonu w wegetariańskich gulaszach i curry. Deserowe win pinot gris często serwuje się również do foie gras.
Materiał Partnera